Skip to main content
Start » Miljö » 5 enkla steg till en bättre miljöpolicy
Miljö

5 enkla steg till en bättre miljöpolicy

5 enkla steg till en bättre miljöpolicy
5 enkla steg till en bättre miljöpolicy

Hitta balansen

Definiera inte dina miljömål i för snäva termer. Kör du en dieselbil ute på landsvägarna är det förmodligen ett bättre miljöalternativ än en vanlig bensinbil. Det gäller dock inte om du kör med samma bil på Hornsgatan i Stockholm. Då bidrar du till partikelutsläpp som är ett allvarligt problem i många storstäder. Så håll ett öga på partikelutsläppen vid sidan av koldioxidmålen. Det handlar också om att hitta en rimlig balans med andra mål. Miljövänliga och bränslesnåla bilar är ofta billigare i längden.

Färre och mindre bilar

Färre bilar i bilparken är givetvis bra för både miljö och plånbok. Genom att analysera körstreckorna kan du optimera bilparken och hitta en väg att utnyttja den på ett mer effektivt sätt. Genom att välja mindre bilar sänder man ut signaler till andra. Som företag är det också viktigt att man står upp för sin miljöpolicy och förklarar varför man väljer mindre bilar.

Rätt bilar

Här handlar det om att skräddarsy en lösning utifrån ditt företags transportbehov och körvanor. I en större bilpark kan det finnas utrymme för en rad olika bilar – även bilar med snåla bensin- och dieselmotorer. Laddhybriderna är ett bra alternativ som är på stark frammarsch. Kör du kortare sträckor i stadsmiljö och har tillgång till en egen laddstation finns det inga hinder för att välja en renodlad elbil.

Påverka beteenden

Du kommer långt med små miljövänliga bilar, men förarens beteenden påverkar också mängden utsläpp. Med eco-driving finns det en sparpotential med upp till 20 procent. Som arbetsgivare kan du komma en bit på vägen genom att bidra med utbildning och incitament. På köpet får du ett lugnare körsätt och en säkrare trafikmiljö.Tävlingar är ett sätt.

Inkludera lokaltrafiken

I många fall går det att byta ut en längre bilresa mot tåget och ändå komma fram i tid. I storstäderna slår ofta kollektivtrafiken bilen.ALD Automotive hade planer att inkludera ett SL-kort i en viss typ av leasingavtal, men det föll på förmånsbeskattningen. Som arbetsgivare har du större möjlighet att underlätta för dina anställda att använda kollektiva trafikslag.

*Källa: ALD Automotive

Next article