Skip to main content
Start » Nyheter » Det är nu det händer – en miljövänlig revolution
Nyheter

Det är nu det händer – en miljövänlig revolution

Efter många års väntan tycks det nu vara dags för att göra persontransporten fossilfri. Och det är egentligen inte så svårt. Alla dieselbilar kan i princip gå på 100 procent biodiesel redan idag. Bilar som går på biogas eller el från batterier och bränsleceller kommer nu på bred front. En miljövänlig revolution.

100 nya modeller 2020

År 2020 kommer det att finnas 100 nya modeller av elbilar- och laddhybridber att välja på. Enligt Volkswagen kommer det då att finnas elbilar som kan gå 50 mil på en laddning till ett pris av cirka 250 000 kronor. År 2025 är Volvos mål att 50 procent av deras personbilsförsäljning utgörs av rena elbilar. Då är matchen över om bara mängden bilbatterier hinner produceras i takt med den ökade efterfrågan.

Näringslivet vinner på minskade utsläpp

Många politiska beslut är också på plats. Båda de politiska blocken har bestämt att transportsektorn ska minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent till år 2030. Det skapar stabila spelvillkor för näringslivet.

Spara slantar med miljövänlig variant

Den 1 juli införde Sverige en bränslebyteslag. Lagen tvingar in mer och mer biodrivmedel i både bensin och diesel och samma dag infördes också ett bonus-malus system. Systemet ger rabatter till elbilar, snåla laddhybrider och biogasbilar. Detta medan de törstigare bilarna får betala en ökad fordonsskatt i tre år. Om man ser förbi inköpspriset och tittar på totalkostnaden för att äga en bil är de nya miljöbilarna ofta förmånliga redan idag.

Cirka 50 procent av all nybilsförsäljning är tjänste- och förmånsbilar och att göra om sin tjänstebilspolicy till att bara omfatta dessa bilar kan vara en billig klimatinsats för företagen. De bilarna som köps av företagen idag påverkar andrahandsmarknaden lång tid framåt. I en studie av forskningsinstitutet RISE visar det sig dessutom att de förare som fått möjligheten att testa på att ha en elbil som förmånsbil sällan vill byta tillbaka.

Omställning till miljövänlig fordonsflotta

Därför driver Fossilfritt Sverige en tjänstebilskampanj för att bara köpa den nya definitionen av ”miljöbilar”. Det finns nu ett momentum för att göra den snabba omställning av fordonsflottan som krävs för att vi ska kunna nå 2030-målet för trafiken. Häng med på den kampanjen du också och gör verklig skillnad!

Hästen ersattes med bilen

Stora förändringar av samhället kan gå fort. I begynnelsen av förra seklet byttes hästen mot bilen, en förändring som i en stad som New York gick på knappt tio år. När de fossila bränslena ska ersättas av el, biogas och biodiesel kan det gå ännu fortare.

Utmaningarna på planeten är gigantiska men vi har också fantastiska möjlighet att lösa dem. Lyckligtvis handlar valet i det här fallet inte om att gå bakåt utan framåt i utvecklingen och helt enkelt välja modernare och bättre bilar.

Next article