Start » Nyheter » Framtiden är redan här
Nyheter

Framtiden är redan här

Det brinner runt knuten och doften av branden gör oss påminda att omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ske nu och inte imorgon.

Inrikestransporterna står för ca en tredjedel av Sveriges utsläpp och 90 procent av det står vägtransporterna för. Därför är det mycket fokus på just transporter. Det är här tjänstebilarna spelar en viktig roll.

Företag och institutioner står för över 50 procent av nybilsförsäljningen. Deras val av transporter är avgörande om vi ska nå Sveriges klimatmål och förhoppningsvis stoppa klimatförändringen i framtiden . Lösningen är lika komplex som den är enkel. Vi måste se transporterna i en helhet och välja bäst lösning för olika behov – inte bara tänka egen bil. Men vi måste också välja rätt “fordon” idag för att nå fram imorgon.

Tydliga klimattrender

Det finns tre övergripande och tydliga trender inom bilbranschen som en del av lösningen kring klimatet; elektrifiering, självkörande bilar och delade bilar. Allt är fortfarande i sin linda men det finns många tecken på att vi rör oss ditåt och det är därför viktigt att hålla koll på för den som inte vill hamna efter.

1. Elektrifiering

Från mycket låga nivåer ser vi nu hur försäljningen av laddfordon stiger månad för månad. Vi sneglar mot Norge där försäljningen av elbilar redan står för över 50 procent. Med den nya svenska Bonus-Malus systemet har elbilar, laddhybrider och gasbilar blivit ekonomiskt konkurrenskraftiga. Stöden för el-infrastrukturen gör att antalet laddpunkter hemma och snabbladdare i trafiken ökar ständigt. Elektrifiering pågår även bland cyklar och mopeder, lastbilar och bussar. Laddlösningarna går hand i hand med utveckling av förnybar energi och resultatet blir i praktiken nollutsläpp vid körning, dessutom utan buller.

2. Självkörande bilar

Självkörande teknik eller teknik för assisterad körning smyger sig in i våra bilar år efter år. Att ha helt självkörande bilar på gatorna kommer att ta tid. Det görs tester med blandade resultat över hela världen. I Kista testades nyligen självkörande bussar på ett kortare sträcka. Kameror och sensorer kan göra oss till bättre och säkrare förare. Hur mycket pengar skulle ett företag kan spara om man minskar parkeringsskadorna på bilarna? Med självkörande bilar kan det bli lättare att samordna resor och få samma bil att användas effektivare vilket kan ge färre fordon särskilt i städer.

3. Delade bilar

Det råder ingen tvivel om att antalet bilar på gatan måste minska. I städerna vill invånarna ha den dyrbara marken till annat än vägyta och parkering. Alla stora bilföretag satsar på delade bilar framöver. Hyrbilar, bilpooler och bildelning har funnits i många många år. Det är den nya IT-tekniken och uppkopplade bilar som möjliggör denna utveckling. Bilen i bakfickan helt enkel! En del fungerar så som bilpoolen Sunfleet som växer stadigt år efter år och MoveAbout som har endast elbilar i sin pool. Men alla koncept går inte lika bra och måste lägga ner som Car2Go, Audi Unite och DriveNow. Inget konstigt att utveckling sker och det kommer att komma nya koncept. Både Volkswagen och Volvo har lanserat nya bildelningsföretag i år. Med bildelning så effektiviseras resandet och det blir lättare för användaren att se när andra transportsätt är bättre, ur miljö- och ekonomisk synpunkt.

Tekniken kommer inte lösa klimatproblemet

Framtiden för tjänstebilsanvändningen handlar nu även om att välja rätt utifrån en helhetssyn. Trenden med “Mobilitet som tjänst” växer starkt och engagerar allt fler företag. Idén här är att biltekniken i sig inte kommer lösa klimatproblemet, utan att vi behöver tänka på hela transportsystemet och hur vi reser.

Den bästa tjänstebilen är kanske inte en egen bil i alla situationer utan bil ibland. Det kanske är elbuss, elmope, eller elcykel, en liten promenad eller en kombination av dessa. Eller det kanske är ett tjänste-mobilitetskort eller en mobilitets-app som arbetsgivarna kommer erbjuda tjänstbilsanvändarna inom kort. Dessa ger tillgång till allt från bil, cykel och kollektivtrafik och är en tjänst som kraftigt ökar möjligheterna att resa resurseffektivt. Här finns både pengar och miljö att tjäna.

Framtiden är fossilfri

Det pågår forskning, innovationstävlingar och piloter för att möjliggöra en heltäckande mobilitetslösning. I Finland finns det företaget Maas-global som sedan några år tillbaka erbjuder en kombinerad mobilitetstjänst. I Stockholm testas Ubigo’s tjänster och projektet KOMPIS lanserar ett försök inom kort. Energimyndigheten utmanar hela världen med en innovationsupphandling inom A Challange from Sweden.

Alla dessa trender och försök visar på att företag med tjänstbilar måste stå på tårna. Det är dags att inse att tjänsteresandet kommer förändras i grunden. En klimatsäkrad resepolicy kommer finnas på allt fler arbetsplatser. För den som ska välja bil så rekommenderas att välja från Gröna Bilisters miljöbästa bil-lista. Antar ditt företag “tjänstebilsutmaningen” inom Fossilfritt Sverige finns goda chanser att hänga med för framtiden.

Nästa artikel