Skip to main content
Start » Säkerhet » Däcken avgörande för säkra och hållbara transportlösningar
Säkerhet

Däcken avgörande för säkra och hållbara transportlösningar

Däckmontör.
Däckmontör.

Nya affärsmodeller

Ett och ett halvt sekel efter att skotten John Boyd Dunlop blev den första att erbjuda luftfyllda däck för kommersiellt bruk genomgår däckbranschen nu en markant förändring. Självkörande bilar och smart teknik skapar förutsättningar för nya affärsmodeller och erbjudande till kund.

”Verkstäder kan erbjuda kundanpassad service, när behovet uppstår”

– Vi ser redan idag begynnande konceptutveckling från försäljning av enskilda däck till att man som kund snarare köper kilometer. Med hjälp av smart teknik och realtidsinformation kan verkstäder erbjuda kundanpassad service, när behovet uppstår, säger Fredrik Ardefors, vd på Däckbranschen Sverige.

Hållbara däck

Istället för att låta utvecklingen inom tillverkning, distribution, försäljning, service, insamling och återvinning ske i isolerade silos samverkar idag etablerade och aktörer från olika delar inom fordonsbranschen. Därmed skapas däck som kan leverera prestanda på ett hållbart sätt genom hela livscykeln.

Gemensamma frågeställningar

– Majoriteten av våra transporter av människor, gods och varor sker idag med hjälp av däck som en del av hjulet. Behovet av samverkan blir allt tydligare i och med den tekniska utvecklingen. Att däcken är av hög kvalitet, anpassade till fordonet och belastar miljön minimalt är därför avgörande för hållbara transportlösningar säger Fredrik Ardefors.

Miljön måste vara central

De gemensamma frågeställningarna säkerhet, hållbarhet och miljö är därmed tre prioriterade ämnen inom den nyetablerade branschorganisationen som samlar tillverkare, verkstäder och däckåtervinning. Det handlar dels om att driva opinion med en stark och tydlig röst, men också att gemensamt satsa på utbildning och utveckling av gemensamma intressen. Det handlar också om att ny kunskap samt lagar och regler kommer hela branschen till del.

”Som kund ska man känna sig trygg”

– Som kund ska man känna sig trygg med att få den lämpligaste tekniken, men också att däcken monteras rätt för att säkerheten ska hållas intakt. Genom att anlita etablerade och auktoriserade aktörer kan man också känna sig trygg med att säkerhet utifrån fordon och körsätt men också miljö står i fokus, avslutar Fredrik Ardefors.

Next article