Start » Nyheter » Förmånscykel till jobbet
förmån

Förmånscykel till jobbet

cykel
cykel
Förmånscykel blir ett allt vanligare alternativ till tjänstebilen. Foto: Unsplash

Allt fler upptäcker fördelarna med cykeln som smidigt transportmedel och källa till livsviktig och härlig vardagsmotion. Städerna görs allt mer cykelvänliga och nu får även arbetsgivarna upp ögonen för vinsterna med att erbjuda de anställda cykeln som en förmån. Inte minst handlar det om att framstå som en ansvarstagande arbetsgivare både när det gäller miljö och de anställdas friskvård.

Både privata och offentliga arbetsgivare kommer nu med lockande erbjudanden till sina anställda. Allt från enkla lånecyklar utanför kontoret till avancerade upplägg med förmånscyklar där avdrag för kostnader görs på den anställdes lön. I takt med detta har det också vuxit fram en flora av intressanta erbjudanden från företag som vill vara med i denna snabba utveckling.

Förmånscykel – men hur?

Vad gäller då för en anställd som vill kunna cykla till och från jobbet och även på sin fritid på en bra förmånscykel? Enkelt uttryckt ungefär detsamma som för förmånen med bil. Arbetsgivaren har en kostnad som ska belasta den anställdes lön. Ofta genom att ett avdrag görs på bruttolönen och sedan betalar den anställde ett förmånsvärde baserat på cykelns pris och livslängd.

På Skatteverkets hemsida under rubriken Cykelförmån finns angivet hur beräkningarna ska göras. Även elcyklar är populära alternativ som förmånscykel och när den premie som fanns tidigare nu har försvunnit lär det bli ännu mer attraktivt att välja elcykel före en traditionell cykel som förmån.  

Kommuner i täten

Kommunerna är några som är extra aktiva och nu ser möjligheter att ge anställda förmåner som tidigare mer varit förbehållna privata företag. Stora volymer och väldigt olika önskemål från de anställda gör att det då krävs stora och etablerade leverantörer att ta hand om processen från beställning, leverans, service och hantering när förmånscykeln, oftast efter 36 månader, ska lämnas tillbaka alternativt köpas loss av den anställde.

Hård konkurrens

Vi kommer få se hårdnande konkurrens de kommande åren mellan de stora leverantörerna när marknaden nu är under utveckling. Ett antal stora och små företag har erbjudanden men med tanke på det stora intresset – och att cykeln blir allt populärare som alternativ – så kommer vi att få se allt fler erbjudanden i framtiden.  

För anställda som vill cykla är utvecklingen fantastisk. Konkurrens mellan leverantörer, arbetsgivare som vill visa miljöansvar och omtanke om sina anställda och kommunpolitiker med miljöambitioner. Det våras för cyklisterna!

avatar

Jonas Holtbo

Marknadschef Sportson Sverige

Foto: Boguslaw Rawinski

Nästa artikel